Aikuisten vankien joukossa olo on minun näkökulmastani aika epämukavaa nuorille vangeille. Se voi olla heistä pelottavaa, eikä muutenkaan tee hyvää. Alaikäisten vankien pitäisi ottaa opiksi virheistään ja katuja tekojaan, mielestäni aikuisten vankien seassa olo ei ainakaan edistä asiaa yhtään. Jos alaikäisiä vankeja laitetaan aikuisten joukkoon, opettaa se vain heille kaikkia uusia negatiivisia asioita. Kokeneiden rikollisten joukossa nuoret oppivat vain uusia huonoja tapoja toisilta rikollisilta ja olen sitä mieltä, että tämän jälkeen nuorten rikollisuus ennemmin lisääntyisi kuin tulisi päätökseen. Vankilan ympäristö saattaa muokata nuoresta kaltaisensa ja ajaa nuorta vielä huonommille teille ja pahempien rikosten pariin.

Alaikäisten sijoittaminen kuitenkin muualle tarkoittaisi sitä, että he näkisivät perhettä vain harvoin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tämä ei välttämättä ole huono asia, vaan saattaisi tehdä osalle vangeista ihan hyvää.  Eli alaikäiset vangit tulisi sijoittaa erilleen aikuisista vangeista. Olisi hyvä, jos esimerkiksi ympäri Suomea olisi kolme turvakotia joihin vankeja voitaisiin sijoittaa. Tällöin ei tulisi sellaista tilannetta että vanki olisi ihan toisessa päässä Suomea verrattuna perheeseensä. Vangeilla on kuitenkin vierailuaikoja, jolloin he voivat tavata perhettä. Harvoin näkeminen ei välttämättä ole negatiivinen asia, vaan  antaa vangille aikaa miettiä tekojaan ja tapojaan hyvittää niitä.

Vankien yksinäisyyttä voitaisiin poistaa sijoittamalla aina 2-3 vankia samaan paikkaan, jolloin vangilla olisi mahdollisuus ystävystyä heidän kanssaan. Tällöin vangilla olisi mahdollisuus juttu seuraan tarvittaessa, eikä aikakaan kävisi tylsäksi, sillä ei tarvitsisi olla yksin koko ajan. Mielestäni Suomen suunnitelma sijoittaa turvakoteihin on hyvä ratkaisu, sillä ei ole kannattavaa että nuoret vangit jätetään aikuisten keskuuteen.

 

Lähde: Kaleva 7.12.2016 http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/yk-moittii-suomea-turvapaikanhakijoiden-kohtelusta/745671/