Kaleva 18.12 2016: ”Armokuoleman laillistamista ajava aloite rikkoi 50 000 allekirjoittajan rajan”

Eutanasian laillistamisprosessi siis alkaa viimeinkin. Toivon totisesti, että aloite menee läpi. Olen itse ehdottomasti eutanasian puolella. Toivon myös, että laki tehdään kunnolla, eikä siihen jää turhia porsaanreikiä. Ei hyviä porsaanreikiä taida tosin ollakaan.

Joku on sanonut, että eutanasian laillistamisesta seuraa se, että ihmisiä ei pian enää ole. Kyseessä saattaa olla jonkinasteinen vitsi, mutta jollei ole, niin väitteen esittäjä on pahasti pihalla eutanasian todellisesta merkityksestä. Eutanasia tehdään, tai ainakin se pitäisi tehdä, parantumattomasti sairaille ja kovista kivuista kärsiville ihmisille, jos he niin haluavat. Sitä ei siis tehdä, jos jollakin on päänsärkyä, ja hetken mielijohteesta toivoo eutanasiaa. 

Eutanasian laillistaminen on mielestäni hyvä asia esimerkiksi siksi, ettei parantumattomasti sairaiden turhaan elämän ja kärsimyksen pitkittämiseen käytettäisi silloin niin paljon rahaa, jolloin sitä voisi käyttää hyödyllisempiin asioihin. En toki ole saattohoitoa vastaan. Tarkoitan lähinnä kovissa kivuissa olevia tai vihanneksina olevia. Heidän elämäänsä ei oikein voi enää parantaa. Lisäksi sairaaloista vapautuisi paikkoja muille ihmisille, jotka kaipaavat hoitoa. Säästetään siis rahaa, eikä sairaalat täyttyisi yhtä helposti.

Toivon siis, että aloite menee läpi. Toivon myös, että laki valmistellaan huolella. Huonosti tehtynä se saattaa kenties jopa pahentaa tilannetta, mutta hyvin tehtynä se hyödyttää yksilöitä ja yhteiskuntaa.