Kaleva 18.12.2016

 

Armokuoleman lail­lis­ta­mis­ta ajava aloite rikkoi 50 000 al­le­kir­joit­ta­jan rajan

 

Mielestäni uutinen on mielenkiintoinen ja se käsittelee tärkeää asiaa, eutanasiaa.Eutanasia eli armokuolema on pitkään ollut maton alle lakaistu asia, josta ei ole puhuttu. Siksi on hyvä, että asia on tuotu julkisuuteen - tosin vasta viime vuosina. Uskon, että syynä armokuoleman laillistamista ajavan aloitteen kannatukseen on tietoisuuden ja suvaitsevaisuuden lisääntyminen Suomessa. Ihmiset eivät enää ajattele niin kriittisesti kuin ennen.

Uutisen mukaan aloitteen ovat laittaneet eteenpäin entiset kansanedustajat Esko Seppänen ja Iiro Viinanen, joka on minusta hieman yllättävää. Miksi aloite on tullut entisiltä kansanedustajilta, eikä nykyisiltä? Uskon, että syy on yksinkertainen: entisillä kansanedustajilla ei ole enää mitään menetettävää, toisin kuin nykyisillä kansanedustajilla, jotka haluavat pysyä virassaan ja kansan suosiossa.

Eutanasian aloite ehdottaa kriteerejä eutanasian sallimiselle, mikä on mielestäni hyvä asia. Henkilön on esimerkiksi oltava oikeustoimikelpoinen ja parantumattomasti sairas saadakseen eutanasian. Mielestäni eutanasiaa haluavan henkilön pitää lisäksi olla täysi-ikäinen ja psyykkisesti terve, jotta eutanasia voidaan hyväksyä.

 

Uutinen ja sen aihe herättää  paljon erilaisia mielipiteitä suomalaisten keskuudessa, jolloin kansa jakaantuu kahtia: eutanasian kannattajiin ja vastustajiin. Itse kuulun kannattajiin tietyillä ehdoilla: kun on käytetty loppuun lääketieteelliset keinot ja henkilö kärsii, eutanasia on mielestäni oikeutettu. Aina on kuitenkin olemassa riski, että tulevaisuudessa keksitään lääke jopa parantumattomaan sairauteen.